Tävla i snöskoter

Att tävla i snöskoter är mycket spännande och numera är det en året runt sport. Förut var denna sport bara begränsad till vintern men idag har det tillkommit så pass många greens_sudburysun_0548enar att man kan tävla i snöskoter året om. Det är en mycket fartfylld sport och populariteten har ökat kraftigt de senaste åren och det är främst efter att även dragracing på asfalt och gräs har slagit igenom. Denna typ av sport drar otroligt stor publik och har väldigt många utövare. Det är SVEMO som ansvarar för alla tävlingsarrangemang inom snöskoter. De olika grenar man kan tävla i är skotercross, enduro, backe och dragracing. Skotercross är den grenen som är i särklass mest populär inom snöskoter grenarna.

Skotercross

Upp till sexton förare startar på samma gång i denna gren. Man har sedan innan bestämt hur många varv som förarna ska köra. Banan är ofta upp till en kilometer lång och har många olika hopp och kurvor som är mycket utmanande för föraren. Banorna är i regel 8-10 meter bred. De nordamerikanska varianterna av banorna är ofta mycket kortare och har mycket mer extrema hopp.

Enduro

Enduro är grenen där man kör i mycket svår terräng. Det är en otroligt krävande sport där man inte får använda sig av bromsarna och man ska ta sig runt på en viss tid för att man ska kvalificera sig för tävlingen. Hur lång tid man har på sig beror på den banan man tävlar på.

Backe

I Backe kör snöskotrarna uppför en backe och man får inte använda sig av bromsarna här heller. Det handlar om den som först tar sig upp för backen och det kan vara mycket svårt och kräver god teknik.

Dragracing

Liksom som för bilar ska man här ta sig en mycket kort sträcka på så hög acceleration som möjligt, man tar tid och räknar även med reaktionstiden.