Om folkrace

Bilarna som man använder sig av i folkrace är byggda på speciella sätt och för att de ska få delta i tävlingen krävs det att man bygger dem enligt en del säkerhetsföreskrifter. Som e6109250197_8df4accefa_bxempelvis måste alla folkracebilar som ska användas i tävling ha en säkerhetsbur inbyggd. Dessa bilar typbesiktas inför en tävling. Bilarna ska inte gå att köra fortare än 80 kilometer i timmen och ofta är banan byggd på så sätt att det inte heller ska gå att komma upp i högre hastigheter än så. Man är tillåten att börja tävla i folkrace när man är femton år gammal men innan dess måste man ha genomfört en debuttävling om man är under 18 år och inte har körkort. När man har kommit upp i arton års ålder tävlar man i någon av de seniorklasser som finns.

Folkrace är mycket populärt i Sverige och det är även vanligt att man bettar på folkrace. Då spelar man på vilken bil man tror kommer att vinna tävlingen. Detta gäller främst de större tävlingarna men det är vanligt att det anordnas lokal betting på plats. Det är ungefär som att spela på hästar och minst lika spännande. Du kan tävla på oddsautomaten och liknande sidor. Det som gör folkrace till något unikt är att alla bilar som man tävlar i säljs för 6500 kronor efter tävlingen. Personlig utrustning får tas ut ur bilen innan försäljningen sker. Anledningen till det är att man vill hålla nere kostnaderna för bilarna och tanken är även att man inte ska lägga ut mer än 6500 kronor på bilarna när man gör dem i ordning inför tävlingen. Det blir på så sätt mer rättvist för alla.

Därför tävlar samma förare sällan med samma bil då bilarna säljs efter tävlingen. Om bilen inte blir såld får föraren dock behålla den.