Motorcross över världen

Motocross är en av de i särklass mest populära sporterna i Sverige inom motorsporten. Detta är en sport som ger dig allt du behöver när det kommer till adrenalin, kickar, fart och spänning. Det är svårt att vara uttråkad när man kör motocross, denna gren växte fram i Sverige efter andra världskriget och blev snabbt en av de mest populära. Man förkortar sporten MX och man kör på kuperad grus, jordbana eller sand. Det är vanligt att banan för motocross följer terrängen som finns i området där man kör, men man kan även placera ut hinder i form av hopp. En bana är vanligtvis från en omotocross-1283243_960_720ch en halv kilometer upp till två kilometer lång samt mellan 3-6 meter bred. Banan ska alltid vara inhägnad när man tävlar i sporten.

Man måste ha licens för att man ska få tävla, för att man ska kunna skaffa en licens så krävs det att man är 12 år gammal. Man kör olika klasser i Motocross beroende på vilken cylinderform man har på sin motor, samt om motorn är tvåtakt eller fyrtakt. När man är från 12 till 17 kör man även en egen klass och även 10 åringar får vara med i denna, men man får inte hämta sin licens förrän man har fyllt 12 år och får alltså inte tävla. Kvinnor har en egen klass som heter MX-Girls.

Den första europeiska tävlingen i Motocross hölls 1952, några år efter andra världskriget och det var under samma tidsperiod som motocross blev otroligt populärt i Sverige. Utöver Sverige så är Motocross även mycket stort i delar av USA. Man tävlar i sporten över hela världen och det kan finnas olika regler beroende på vilket land man befinner sig i. Därför finns det internationella regler och i Sverige så tävlar man efter just dem.