Formel 1

Formel 1 är en av de mest sedda tävlingarna inom motorsport och år 2010 sågs säsongen på TV av hela 527 miljoner människor. Man tävlar i ensitsiga bilar som är speciellt byggda för Formel 1 och i övrigt konstruerade enligt de bestämmelser som finns av FIA. Alla tävlingar som sker i Formel 1 kallas för Grand Prix och världsmästerskapet heter Fia Formula One World Championship officiellt. Man körde det första formel 1 loppet efter andra världskriget 1948 och det tog plats i Pau i Frankrike. De bilar man kör i Frpxt2xnbhmjefg9yoolu-Copyormel 1 tävlar med hastigheter på upp till 380 kilometer i timmen vilket gör det till den snabbaste bilsporten i hela världen.

Man kör Formel 1 på både tävlingsbanor samt gator runt om i världen. Givetvis spärras områden av när man kör så kallade street race. De olika stallen körs ofta av samma förare under hela säsongen. Det spelar alltså ingen roll om det är vinter eller sommar, detta var annorlunda förut. Ursprunget för sporten kommer från Europa men idag har det blivit en global sport som man tävlar i runt om i hela världen. Världsmästerskapet anordnas årligen ända sedan år 1950. Man har tagit bort Europas grand Prix så det inte ska finnas alltför många lopp.

Sedan 2008 måste alla bilar i Formel 1 ha en v8 motor som mest. Detta är för att motorn inte ska kunna överladdas. Som mest får motorerna varva 15 000 gånger per minut. Bilarna har dessutom ökad bromskraft, bromsarna får användas som mest 33 sekunder per varv. Själva bilarna måste vara konstruerade av de olika stallen, man får alltså inte köpa in en Formel 1 bil. Motorerna får dock importeras eller beställas från andra tillverkare. Det är vanligt att Formel 1 förare blir sponsrade av olika företag då det är en mycket kostsam sport.